Kategorier:
Søk i anmeldelsene
Månedsarkiv:
Hvordan vinne venner av Dale Carnegie
Holder fortsatt mål etter mer enn 70 år.
Av Bent Johan Mosfjell, 2. August 2010, kl. 11.36

Tittel: Hvordan vinne venner
Forfatter: Dale Carnegie
Originaltittel: How to Win Friends and Influence People
Utgitt: 2010
ISBN: 9788292605660
Språk: Bokmål
Sider: 304
Forlag: Lille Måne

Hvordan vinne vennerDenne boken av Dale Carnegie er den største klassikeren blant egenutviklingsbøkene. Det skyldes ikke bare at det var den første. Den ble opprinnelig utgitt i 1936 og er solgt i mer enn 30 millioner eksemplarer.

Det er en populær øvelse å gjøre narr av bøker som dette. Det kritikerne overser - eller kanskje ikke vil forstå - er at det faktisk virker å følge rådene i denne boken. Og det vil endre livet til leseren i en positiv retning dersom hun følger oppskriften til Carnegie.

Det påpekes ofte at boken skriver helt åpenbare ting. Det er selvsagt riktig. Leseren sitter og nikker og tenker stadig at dette er selvfølgeligheter. Likevel er det selvfølgeligheter som stadig ignoreres i handling.

Måten "oppskriften" presenteres på var forut for sin tid. Småhistorier illustrerer hele tiden poengene. Det driver lesingen fremover og gir leseren konkrete praktiske eksempler slik at prinsippene ikke skal henge i luften. Alle som driver med taler, vet at en slik fremstillingsmåte er mye mer effektiv enn logisk oppbygd argumentasjon, bare se på enhver suksessfull politiker i en valgkamp.

Boken er skrevet for næringslivsfolk, men kunnskapen kan brukes av alle. Norsk skole ville blitt svært annerledes dersom alle rektorer kjøpte inn boken og fikk lærerne til å lese og lære.

Hva er det så Dale Carnegie skriver som er så viktig? Han har innsett at i nesten alle yrker avhenger suksess i stor grad av din evne til å behandle mennesker. Hva skal til for å få dem til å like deg? Hvordan skal du få dem til å gjøre det du ønsker? Hvordan skal du endre folks innstilling? Lykkes du med dette, lykkes du med det beste.

La meg gjengi hans tre grunnregler for behandling av mennesker:

Prinsipp 1
Kritiser ikke, fordøm ikke, klag ikke.

Prinsipp 2
Gi ærlig og oppriktig ros.

Prinsipp 3
Vekk et sterkt ønske hos den andre personen.

Resten kan du selv lese i boken. Det er ikke ofte det utgis en bok i Norge som kan endre ditt liv. Benytt anledningen!


Del denne bokanmeldelsen på:
Forfattere: