Kategorier:
Søk i anmeldelsene
Månedsarkiv:
Edderkoppen av Terje Emberland og Bernt Rougthvedt
Fenger dessverre ikke helt.
Av Bent Johan Mosfjell, 4. Oktober 2010, kl. 0.08

Tittel: Edderkoppen
Forfattere: Terje Emberland og Bernt Rougthvedt
Sider: 256
ISBN: 9788251635691
Utgitt: 2010
Språk: Bokmål
Forlag: Schibsted Forlag

EdderkoppenBoken har sine svært gode sider, men det er aldri et godt tegn når det tar svært lang tid å lese en krim. Boken fenger rett og slett ikke. Som leser lar jeg meg aldri rive med.

Utgangspunktet for historien er imidlertid lovende. To historikere griper tak i en uoppklart krimgåte. Mordet på Rustad. Deres historiske innsikt er udiskultabel, og den historiske stemningen er det som fungerer klart best i boken. Her ser man klart nyttigheten av å skrive om noe man selv behersker.

Samtidig klarer forfatterne å la den historiske tiden bli et bakteppe og ikke et hovedfokus. Det er nødvendig å la fictionen få den sentrale plass i ethvert plott. Omgivelser må være omgivelser. Det er selvsagt forskjell på vakre omgivelser og en grå horisont. I dette tilfellet er den i hvert fall interessant og gjennomført, selv om vakker utvilsomt ikke er en god beskrivelse av Oslo på 30-tallet.

Det som virkelig ødelegger boken er skjemmende overskrifter. Det er en gåte at det er mulig å skite så i eget reir. La oss anta at du ser på en film. Så hvert annet minutt dukker det opp hint om hva som skal skje. Det ødelegger spenningen og den naturlige fremdriften i historien. I boken kan vi blant annet på side 82 lese følgende overskrift: "Kidnappet i Kristian Augusts gate". Kan du gjette hva som skjedde med hovedpersonen på de neste 4-5 sidene? Ja, jeg også!

Utover det nevnte er det en gjennomført krim av middels merke. Språket er godt og tilpasset sin tid. Plottet er greit nok, men heller ikke noe mer. Den underliggende konspirasjonen er ikke egnet til å gripe tak i meg som leser. Med ett klart unntak, var det få overraskende vendinger.

Boken anbefales hvis man ønsker en krim basert i et autentisk historisk miljø. I motsatt fall finnes det bedre alternativer tilgjengelig.


Del denne bokanmeldelsen på:
Forfattere: