Kategorier:
Søk i anmeldelsene
Månedsarkiv:
Herr Ys endelikt av Scarlett Thomas
En merkelig og spennende bok som er innom temaer som kvantefysikk, religion og litteratur.
Av Rita Bang Kyllingstad, 29. Oktober 2010, kl. 22.11

Herr Ys endelikt
Forfatter: Scarlett Thomas
Originaltittel: The end of Mr Y
Oversetter: Tore Aurstad
Utgitt: 2009
Format: Innbundet
Språk: Bokmål
Sider: 430
ISBN: 9788204153456
Forlag: Cappelen Damm

Herr Ys endeliktDette er en bok som til å begynne med kan virke som en helt ordinær historie. Men så blir vi viklet inn i en fortelling som er alt annet enn ordinær.

Ariel Manto holder på med sin universitetsoppgave, veilederen hennes er forsvunnet uten at noen vet om han er død eller savnet. Han har bare sluttet å dukke opp, og ingen har hørt fra ham. Hun har ikke tenkt noe videre over det, og er i grunn bare glad for å ha et helt kontor for seg selv.

På vei hjem fra universitetet en dag kommer Ariel over en eske bøker i et antikvariat, blant dem er det en ekstremt sjelden bok, nemlig Herr Ys endelikt av Thomas Lumas. Det er her historien begynner å bli merkelig. Det sies at det hviler en forbannelse over denne boken. Dette stopper henne selvfølgelig ikke fra å lese den. Men det viser seg at den viktigste siden i boken er fjernet.

På siden som mangler står det en oppskrift på hvordan man kan reise til Troposfæren, en fjerde dimensjon. Her kan man hoppe inn og ut av andres tanker og reise i tid, men det er ikke uten følger å ta turen dit.

Etter hvert skjønner Ariel at noen er ute etter henne, og hun skjønner fort at det er boken de er ute etter. Kan dette ha noen sammenheng med hvorfor veilederen hennes forsvant? Hun finner nemlig den manglende siden i hans boksamling. Hvordan skal hun gå frem for å finne ham, hvem er ute etter boken, og hva vil de med den? Hun må forsøke å komme seg i sikkerhet, og hun må finne veilederen sin.

Det hele blir en spennende fortelling om å reise i tid, så vel som i andres tanker, om kjærlighet og sorg. Den vekker filosofen og tenkeren i en, det er mangt og mye å gruble på, og det er en viss spenning i hele boken som får deg til å lese side etter side for å finne ut hva som skjer.


Del denne bokanmeldelsen på:
Forfattere: