Kategorier:
Søk i anmeldelsene
Månedsarkiv:
Tysteren av Jan-Erik Fjell
En virkelig god krimdebut.
Av Bent Johan Mosfjell, 10. Oktober 2010, kl. 21.39

Tittel: Tysteren
Forfattere: Jan-Erik Fjell (Forfatterens hjemmeside)
Sider: 382
ISBN: 9788282050869
Utgitt: 2010
Språk: Bokmål
Forlag: Juritzen Forlag

TysterenDet er en ren fornøyelse å lese Jan-Erik Fjells debut som krimforfatter. Boken har fått svært gode kritikker, og jeg må innrømme at jeg hadde på mine kritiske briller mens jeg leste boken.

Til tross for en oppløftende start, ante jeg at nå fikk vi igjen en politimann med en skikkelig hangup - i dette tilfelle gambling - som til tross for alle odds, erobrer den vakreste kvinnen i mils omkrets mens han løser mordgåten. Heldigvis utvikler ikke boken seg i den kjedelige, forutsigelige retningen som preger for mye krim i etterdønningene etter Harry Hole.

Historien har overflod av interessante elementer. Kripos, lokalpoliti og amerikansk mafia. Fortid og nåtid. Penger, arv, begjær og skjønnhet. Nådeløse menn, klassisk stil og korrupsjon. Det storartede er hvordan en rekke det hele er skrudd sammne. Ikke bare til en stor krim, men også til en stor roman. Boken er et eksempel på at en krim kan bli noe mer enn et godt og gjennomført plott.

Ofte skriver jeg litt om personer og handlingen. I dette tilfellet avstår jeg. Les selv!

Hvor går grensene mellom godt og vondt? Mellom rett og galt? Mellom ære og vanære? Hvordan er forholdet mellom kjærlighet og eietrang? Hvor viktig er image? Boken får meg til å stille mange spørsmål. Plottet er godt, oppbyggingen enda bedre og den språklige utførelsen svært imponerende.

Eller lot jeg meg bare rive med? I så fall fortjener boken uansett ros. Den hadde nemlig det lille ekstra som får meg til å legge nesten all logisk analyse til side, og la leseopplevelsen bli ren nytelse.


Del denne bokanmeldelsen på:
Forfattere: