Kategorier:
Søk i anmeldelsene
Månedsarkiv:
Mofongo av Cecilia Samartin
Lettlest og god underholdning
Av Rannveig Marit Mindresunde, 21. November 2010, kl. 21.52

Tittel: Mofongo
Forfatter: Cecilia Samartin
Sider: 366
ISBN: 9788282050739
Utgitt: 2010
Språk: Bokmål
Forlag: Juritzen Forlag

MofongoI denne boken møter vi Sebastian. Han er en ung skolegutt som tilbringer dagene sine i skyggen av et vakkert piletre, mens han beundrer de andre barna som med lange, sterke bein springer over fotballbanen. De løper i flokk over den grønne matten mens latteren fyller de få minuttene før skoletimen starter igjen. Han kjenner et intenst ønske etter å føle de samme bevegelsene i sin egen kropp, men hjertet holder ham igjen. Hjertet hans tåler ikke anstrengelsene som en fotballkamp bringer med seg, og det eneste Sebastian kan gjøre er å drømme om at han springer fort og svevende over gresset. Sebastian legger seg derfor ned på bakken og sparker stangball mens han ser opp på den blå himmelen og tenker på frøken Ashworths gnissende strømpebukser. Han liker å tørke tavlen for frøken, og ingen gjør det så bra som ham. Noen av de andre guttene er derimot ikke så begeistret for Sebastians dyktighet med svampen, og dette fører Sebastian ut på en farefull ferd for å bli godtatt.

Abuela Lola blir Sebastians trygge havn i en ellers krevende hverdag. Bestemoren har alltid tid til ham, og de spiser middag sammen hver eneste ettermiddag. Riktignok er ikke middagene fra eldresenteret noe videre behagelige, men Sebastian spiser alltid litt for å glede bestemoren. Så en ettermiddag forandrer livet seg totalt for Sebastian, og timene etter skoletid blir fulle av varme dufter og deilige kjærlighetshistorier fra gamle tider. Matrettene dufter herlig i grytene og fører en splittet og bitter storfamilie sammen over måltidene.

Mofongo er lettlest og grei underholdning. Fortellingen tar opp mange av utfordringene en storfamilie møter i en hektisk og krevende hverdag. Likevel fenger ikke Mofongo helt. Jeg sier ikke at boken er dårlig, for det er den ikke, men den setter heller ikke nevneverdige spor i hukommelsen. Det som redder boken for mitt vedkommende er slutten. Den er både overraskende og full av følelser, og løfter boken flere hakk. Mofongo er avslappende underholdning i sofakroken etter en travel dag, og man må stadig trekke på smilebåndet over lille, kloke Sebastian som har sitt helt eget syn på verden.


Del denne bokanmeldelsen på:
Forfattere: