Kategorier:
Søk i anmeldelsene
Månedsarkiv:
Frihet av Jonathan Franzen
”Alt dreier seg om frihet”, det er mye av kjernen i boken.
Av Frank Sandøy, 11. Januar 2011, kl. 19.15

Tittel: Frihet
Forfatter: Jonathan Franzen
Oversetter: Monica Carlsen
Sider: 573
ISBN: 9788202311223
Utgitt: 2010
Språk: Bokmål
Forlag: Cappelen Damm

FrihetDet er ni år siden Jonathan Franzen kom med sin første roman ”Korrigeringer” (2002). Frihet er hans fjerde roman, en kulturell murstein om frihet og familier. Romanen er godt plassert i samtiden, med det amerikanske familielivet og den amerikanske politikken i sentrum.

Selvbiografi
Den svensk- jødiske kjernefamilien Berglund ser på avstand ut som et glansbildet av den amerikanske middelklasse, men de sliter med barna og naboer. Familien i Minnesota blir presentert gjennom naboenes synspunkter på dem. Romanen starter tidlig med en bok-i-boken, en uferdig versjon av Patty Berglunds selvbiografi.

Patty er hjemmeværende, velger etter collage å vie sitt liv til å være en perfekt mor. Det blir hun mest for sønnen Joey, men han er ikke helt med på det. Og gjør sitt eget opprør. Walter Berglund jobber med miljøvern, prøver å redde et område for en sjelden fugl, men det går ikke som planlagt.

Datteren Jessica blir i morens selvbiografi en biperson, og Walters nærmeste.
Når barna har startet på college, snues deres forhold til foreldrene helt om.

Walters collegevenn, den sløve musikeren Richard Katz, påvirker begge ektefellene på godt og vondt. Et årelangt trekant drama som driver dem begge to langt inn i hjerteroten. Et drama med kameratsvik og utroskap.

Familiens holdepunkter
Boken tar deg gjennom alt i ekteskapets berg og dalbane. De nærmere 600 dyptpløyende sidene er underlig nok en nytelse å lese. For det er med stor undring en lurer på hva som skjer videre med hvert enkelt familiemedlem.
Det er nærmest en psykoanalyse av hver person som de enkelte familiemedlemmene innlemmer seg med.

Som tittelen sier, handler det mye om frihet, fra alt det vanlige. Til å gjøre det som en selv vil. Hvert enkelt av familiemedlemmene vil ha den på hver sin måte.

Med sitt språk og sine setninger gjør Franzen dette til en roman noe utenom det vanlige, men også det vanlige. Han holder en tråd gjennom hele boken. En nikker litt bekjennende, en har hørt om noen som har gjort det samme som de enkelte familiemedlemmene.


Del denne bokanmeldelsen på:
Forfattere: