Kategorier:
Søk i anmeldelsene
Månedsarkiv:
Glassblåseren fra Murano av Marina Fiorato
En herlig underholdende og lærerik bok om Venezia og glassblåserkunsten.
Av Rannveig Marit Mindresunde, 8. Februar 2011, kl. 5.40

Tittel: Glassblåseren fra Murano
Forfatter: Marina Fiorato
Oversetter: Siri Fürst Skogmo
Sider: 271
ISBN: 9788282111263
Utgitt: 2009
Språk: Bokmål
Forlag: Vega Forlag

Glassblåseren fra MuranoEtter en vond skilsmisse bestemmer kunstner og glassarbeider Nora Manin seg for å flytte fra London til Italia, nærmere bestemt til Venezia. Byen er stappfull av turister, masker, broer og gondoler. Dufter, duer og gamle synkende bygninger. Venezia, hennes Venezia, byen som skjuler morens og hennes avdøde fars romantiske eventyr, og en gammel glassblåser ved navn Corradino Manin. Hennes slektning, en mann som stadig hjemsøker henne i tankene. Nora reiser rundt i Venezia på leting etter sin kjære Corradino, glassblåseren som hun beundrer og ser opp til. Glassblåseren som fører henne til de gamle fabrikkene på øya Murano like utenfor Venezia, der han flere hundre år tidligere utførte arbeid så vakkert og dyrebart at han ikke fikk forlate Murano, men ble holdt som fange av det beryktede Timannsrådet. Nora får seg arbeid på en glasshytte, og hun gleder seg over endelig å kunne blåse glass slik som sin forfader. Dette er starten på en tung og følelseladet reise for Nora. Corradino fører henne ut på en nærmest desperat jakt etter sannheten, men fortiden arbeider mot henne, og menneskene før henne har skjult sine hemmeligheter godt. Så møter hun Alessandro, og livet tar en ny vending.

Boka handler om de berømte glassblåserne på Murano. Muranoglasset er verdenskjent for sitt vakre utseende og fine linjer. Glasset skjuler en fascinerende historie og vitner om en tid da glassarbeid var mer verdt enn gull. Glassblåserne ble holdt som fanger av Timannsrådet for å bevare alle hemmeligheter rundt glassblåserkunsten.

Marina Fiorato ble fort en forfatter jeg la merke til. Etter å ha lest Fruen av Saronno (se Bokavisens anmeldelse) ble jeg imponert over måten hun skriver på. Hun har en helt særegen og historisk fortellerstemme som berører meg som leser fra første stund. Hun skriver bøker med historisk sus, noe som gjør bøkene både lærerike og spesielle. Glassblåseren fra Murano er intet unntak, og de historiske fakta trår også i denne boka sterkt frem. Skildringene er gode, men selve handlingen er ofte litt forutsigbar (den som angår Nora Manin og hennes private affærer, ikke Corradinos del av historien. Den overrasker hele veien og holder spenningen oppe). Kjærlighetshistorien har vi hørt før, og noen ganger føler jeg at selve plottet rundt bokas kvinnelige hovedperson blir litt for enkelt. Jeg synes også at boka ikke nøster opp i alle trådene, den kommer med hint uten at jeg helt skjønner hvorfor. Likevel er dette en herlig bok som fanger meg som leser fra første stund. Den var så underholdende at jeg leste den på knappe to dager, og jeg koste meg hele veien. Selv om den til tider blir litt forutsigbar, liker jeg den. Venezia blir skildret på en utrolig måte, og selve historien rundt glassblåserne er god og underholdende. En flott bok som viser at den klassiske kjærlighetshistorien aldri slår feil, selv om den i dette tilfellet utvilsomt blir reddet av det historiske Venezia og gamle Corradino. Dette var god og lettlest underholdning, og et must om du skal til Italia og byen Venezia.


Del denne bokanmeldelsen på:
Forfattere: