Kategorier:
Søk i anmeldelsene
Månedsarkiv:
Skje din vilje av Jørgen Gunnerud
Interessante omgivelser for en solid krimroman.
Av Bent Johan Mosfjell, 23. Februar 2011, kl. 17.04

Tittel: Skje din vilje
Forfattere: Jørgen Gunnerud
Sider: 306
ISBN: 9788205401945
Utgitt: 2010
Språk: Bokmål
Forlag: Kolon Forlag

Skje din viljeJeg har ennå ikke blitt skuffet over en krim fra Jørgen Gunnerud, og Skje din vilje er intet unntak fra den regelen. Denne gangen er handlingen lagt til Finnmark, og denne geografisk og kulturelle rammen er svært forfriskende. Det er et annerledes samfunn som møter leseren med kort avstand i tid og rom til en meget mer primitiv tid der menneskene såvidt overlevde nær naturen.

Vi møter den læstadianske lensmannen Magnus Axelsen som oppdager et lik som forsvinner og en niese som fordufter. Sammen med nye medarbeidere som merkelig nok har havnet i dette gudsforlatte landet, prøver han å finne ut av sammenhengen. En farverik lokalbefolkning lyser opp fortellingen mens mørketid erstattes av midnattssolen.

Jeg må innrømme at jeg har brukt lang tid på å lese boken. Dette er sjelden et godt tegn med krimbøker, og boken er heller ikke en pageturner der leseren bare må lese litt mer før boken legges vekk. Gunnerud er ingen Nesbø eller Larsson i den henseende. Jeg minnes en ung mann som skrøt av at han var en racer i sengen og strakt ble døpt om til lynet. Det er ikke alltid at det raske er beste. Gunnerud har skrevet en krim som tåler å leses langsomt. Det gjelder ikke så mange slike bøker og bør bemerkes som et positivt trekk.

Plottet er godt og fungerer som det skal. Boken er imidlertid også god som mer enn en krim. Helstøpt er ordet jeg har på tungen. Og det er mer enn nok til å anbefale en god leseopplevelse.


Del denne bokanmeldelsen på:
Forfattere: