Kategorier:
Søk i anmeldelsene
Månedsarkiv:
På tvers av stiene av Leif Ryvarden
“De som frøs eller hadde anfall av ubekvemmeligheter, hadde seg selv å takke.”
Av Øyvind Sommerstad, 7. Mars 2011, kl. 22.17

Tittel: På tvers av stiene
Forfatter: Leif Ryvarden
Sider: 168
ISBN: 9788202331016
Utgitt: 2010
Språk: Bokmål
Forlag: Cappelen Damm

På tvers av stieneBoken “ På tvers av stiene” er en fin bok som beskriver mange spennende turer i villmarken. Forfatteren Leif Ryvarden (født 1935) har samlet egne historier i løpet av sine 60 år i villmarken. Det kommer ofte frem at både Nansen og Jack London var store inspiratorer for Leif Ryvarden.

Når man drar på tur, er det ikke nødvendigvis de oppmerkede stier som er å foretrekke. Forfatteren har ofte dratt på tur uten de aller største forberedelsene, men ingen ting har ødelagt turgleden av den grunn.

Flere av turene er fra studietiden på 50-60 tallet, og det er tydelig at turene i skog og mark ble høyere prioritert enn studiene.

Det var ikke så viktig med komfort på tur, for tur ble det uansett. De hadde ofte med seg både øl, brennevin og kaffe på turene, og av den grunn ble det ekstra god stemning rundt leirbålet.

Boken preges av mange morsomme og slående kommentarer. Det står bl.a. i boken at “Her inne på skauen var det ikke lov å klage. De som frøs eller hadde anfall av ubekvemmeligheter, hadde seg selv å takke.”

Forfatteren har tatt mange flotte bilder i forskjellige format, alt fra postkort-størrelse til doble sider. Det er for eksempel bilder av en fjellrev i vinterpels og orrfugl-leik på nært hold.

Forfatteren beskriver turer fra Katnosa og Sandungskalven i Nordmarka nord for Oslo. Leif Ryvarden trivdes svært godt når han var på tur, gjerne så langt nord i Norge som mulig.Her finnes mange perler som burde oppleves. Han forteller om spennende turer i nasjonalparker som Anarjohka, Hardangervidda, Femunden og Børgefjell. Samt interessante turer til Alta, Karasjok, Varanger, Kautokeino og Sørøya i Finnmark.

Forfatteren har også tatt med flere passende dikt i forbindelse med stedene han besøkte, og det er tydelig at han kjenner godt til områdenes historie.


Del denne bokanmeldelsen på:
Forfattere: