Kategorier:
Søk i anmeldelsene
Månedsarkiv:
Tre kopper te av Greg Mortenson
Ekstraordinær ildsjel. Ta deg tid til å drikke tre kopper te.
Av Frank Sandøy, 27. Mars 2011, kl. 21.33

Tittel: Tre kopper te
Forfatter: Greg Mortenson
Oversetter: Gunnar Nyquist
Sider: 413
ISBN: 9788205401280
Utgitt: 2010
Språk: Bokmål
Forlag: Gyldendal

Tre kopper teBoken om Greg Mortenson handler om en sta og energisk mann som mislykkes i å bestige K2. Ender opp i en landsby i det Pakistanske høylandet, hvor han ser at de ikke har noen skole. Han lover å komme tilbake for å bygge en til dem. Det er starten på et storstilt skoleprosjekt i Pakistan.

Alt for å bygge en skole
Etter nederlaget på å ikke nå toppen på verdens nest høyeste fjell, bruker han sine siste kreftene på en redningsaksjon. På vei tilbake går han feil, og blir hjulpet av sin bærer til de ender opp i landsbyen Korphe.

Høvdingen og folkene hjelper han med å komme seg til hektene, og han hjelper dem med sin sykepleiererfaring. Når han ser at de ikke har noen skole, sier han til barna og høvdingen i landsbyen, at han en dag skal komme tilbake og bygge en skole til dem.

Greg jobber mye, sover hvor han får plass. Skriver over 500 brev til kjendiser og organisasjoner om sitt skoleprosjekt. Via klatrevenner blir han kjent med Jean Hoerni, hans donasjon gav grunnlaget for CAI (Central Asias Institute). Og den første sjekken som dekket alle utgiftene til den første skolen. Etter Jeans død mottar organisasjonen 1 mill dollar.

Under prosjektet med å bygge den første skolen, blir det mye pruting og tedrikking med lokale kjøpmenn. Folket i landsbyen og lokale hjelpere trår til, de blir også hans viktigste støttespillere i videre bygging av flere skoler.
Men før de kunne bygge den første skolen måtte de bygge en bro. Etter den første blir det fort 3 til.

Når pengene begynner å ta slutt, holder Greg flere foredrag for å få inn mer penger. Samtidig begynner den spente tiden i Pakistan, høsten 2001. Etter at Greg hjelper en journalist, rundt til de områdene som han kjenner godt, ender det med en artikkel i et av USAs største helgemagasin, om Greg Mortensons skoleprosjekt. Der han nevner at han bekjemper terror med utdannelse og da strømmer giverne til hans organisasjon.

En annerledes mann
Greg Mortenson er født og oppvokst i Afrika like ved Kilimanjaro, med sine misjonærforeldre. Under oppveksten i Tanzania etablerte foreldrene skole og sykehus. Hans venner i den internasjonale skolen i Tanzania, gir han et innblikk i hvordan det er å leve med små og store motsetninger og forskjeller.

Det er en bok som det er veldig vanskelig å legge fra seg. En blir grepet av Gregs personlighet, en utrolige sta og innsiktfull mann. Han ble nominert til Nobels fredspris i 2009. Mortenson fikk 100.000 dollar av Obamas Nobelprispenger til skoleprosjektet sitt.


Del denne bokanmeldelsen på:
Forfattere: