Kategorier:
Søk i anmeldelsene
Månedsarkiv:
En vinter på Mallorca av George Sand
En skatt fra 1841.
Av Rannveig Marit Mindresunde, 29. Juni 2011, kl. 11.29

Tittel: En vinter på Mallorca
Forfatter: George Sand
Forord: Tor Åge Bringsværd
Sider: 267
ISBN: 9788282050043
Utgitt: 2009
Språk: Bokmål
Forlag: Juritzen Forlag

En vinter på MallorcaBoka ble en stor suksess da den kom ut i Paris i 1841, nå er den endelig kommet på norsk. Boka handler om feministen og forfatteren George Sand og hennes kjæreste gjennom mange år, Frédéric Chopin. Sammen reiser de til Mallorca for å skape stor kunst, skrive, komponere og nyte solen. Men reisen blir ikke helt som forventet, og forviklingene står bokstavelig talt i kø. Mallorca har sin helt egne kultur, og tiden går litt saktere på den vakre øya. Dette blir vanskelig for de to, siden de er vant med det pulserende livet i Paris.

Sand skriver om samfunnet på Mallorca, om bønder, griser, planter og bygninger. Hun er engasjert og skriver både hva hun mener og føler. Chopins helse er skrantende, og hun bruker store deler av tiden sin til å pleie ham. Hun skriver likevel på flere romaner, og Chopin skaper noen av sine beste verk nettopp her på Mallorca.

Boka er underholdende og til tider morsom, Sand skriver med stor innlevelse, hun klager stadig over menneskene og de hardt arbeidende bøndene, som hun mener er helt ubrukelige. Chopins piano skaper også store problemer, samt husværet, som både var vanskelig å finne, og som viser seg å være like vanskelig å bo i.

Hun skildrer miljøet og naturen på en god måte, og noen ganger føler man nesten at man har avlagt Mallorca et besøk. Hun skildrer også en rekke historiske hendelser, noe som gjør boka lærerik.

Tor Åge Bringsværd har skrevet et meget bra forord til boka, han tar for seg George Sands liv og forteller punkt for punkt om feministens mange prosjekter. George Sands egentlige navn var Amantine Aurore Lucille Dupont, men siden det var svært vanskelig å være kvinnelig forfatter på denne tiden, måtte hun operere under dekknavnet George Sand.

Om du liker skildringer, fremmede kulturer og en ærlig tone, er dette boka for deg. Den er like aktuell i dag som da den kom ut i 1841, og er således en skatt i bokhyllen!


Del denne bokanmeldelsen på:
Forfattere: