Kategorier:
Søk i anmeldelsene
Månedsarkiv:
Den svenske gullrekka – Krimnoveller 2011
10 korte svenske krimnoveller
Av Øyvind Sommerstad, 8. Januar 2012, kl. 13.50

Tittel: Den svenske gullrekka – Krimnoveller 2011
Forfatter: Åsa Larsson, Camilla Läckberg, Henning Mankell, Håkan Nesser og Johan Theorin
Sider: 301
ISBN: 9788205411012
Utgitt: 2011
Språk: Bokmål
Forlag: Gyldendal

Den svenske gullrekka – Krimnoveller 2011Boken “Den svenske gullrekka”, er en samling med 10 korte krimnoveller. Boken har 10 ulike historier fra de 5 kjente svenske forfatterne Åsa Larsson, Camilla Läckberg, Henning Mankell, Håkan Nesser og Johan Theorin. I boken er det 3 historier av Johan Theorin, 2 historier av Henning Mankell, 3 historier av Camilla Läckberg, samt 1 historie av henholdsvis Håkan Nesser og Åsa Larsson.

Selv om historiene er korte, kommer forfatterne ofte rett til poenget, og unngår derfor mye utenomsnakk. Denne samlingen er en fin introduksjon til de ulike forfatterne. Man kan finne ut om man liker forfatternes temaer uten å måtte lese en hel roman først.

Men det er 3 ulike oversettere av historiene i boken. I utgangspunktet synes jeg at det er gode historier, men kvalitetssjekken av språket/oversettelsene har til tider fått for liten oppmerksomhet. Noen av setningene blir unødvendige lange, andre setninger blir for korte og meningsløse. Når man samtidig bruker ord som karfolk, og egentlig mener mannfolk, synes jeg det hele blir litt for spesielt å lese. Flesteparten av novellene har ikke blitt utgitt i Norge tidligere.

Språket overrasker meg desto mer når jeg ser at oversetterne er medlem av Norsk Oversetterforening. Boken begynte bra, men deretter ble det litt mer varierende kvalitet. 2 av kapitlene avbrøt jeg, og leste disse kapitlene til slutt i stedet. Men språket falt dessverre ikke helt i god jord hos meg.

Personlig likte jeg best historiene av Håkan Nesser, Johan Theorin og Camilla Läckberg. Historiene av Henning Mankell om Wallander, var også ok. Historien “Søstrene Hietala” av Åsa Larsson synes jeg ble litt for spesiell.
Mitt råd er å lese fullverdige romaner fra forfatterne i stedet. Da tror jeg leseropplevelsen blir desto bedre.


Del denne bokanmeldelsen på:
Forfattere: