Kategorier:
Søk i anmeldelsene
Månedsarkiv:
De ensomme av Håkan Nesser
En skremmende krim fra Håkan Nesser
Av Øyvind Sommerstad, 5. Februar 2012, kl. 19.25

Tittel: De ensomme
Forfatter: Håkan Nesser
Oversetter: Elisabeth Bjørnson
Sider: 473
ISBN: 9788205408302
Utgitt: 2011
Språk: Bokmål
Forlag: Gyldendal

De ensommeDen svenske krim-forfatteren Håkan Nesser (født 1950) har nå skrevet den fjerde boken i serien om kriminalbetjent Gunnar Barbarotti. Denne boken har fått tittelen «De Ensomme».

Boken handler om 6 mennesker, eller 3 unge par, som på et tilfeldigvis treffer hverandre i studenttiden i Kymlinge i Sverige. Dette skjer på begynnelsen av 70-tallet.

Samtlige av studentene har selvsagt sine personlige styrker og svakheter. Men de finner allikevel fort tonen. Etter hvert bestemmer de seg for å reise sammen på en lengre ferietur i en gammel buss til Øst- Europa. Men det ble dessverre ikke den idyllen som de hadde sett for seg. Forholdet dem i mellom, ble aldri det samme etter denne bussturen, og de splitter lag.

En god stund etter utlandsturen forsøker gjengen å gjenforenes på en liten fest. Morgenen etter, er gjengen samlet ute i skogen for å plukke sopp. Men plutselig faller en av ungdommene utenfor en skrent, og dør momentant. Den gang var det gang svært usikkert om dette skyldes en ren ulykke, selvmord eller om det faktisk var et mord. Etterforskerne kom aldri i mål, og saken ble til slutt henlagt.

35 år senere faller en mann ned i den samme skrenten og dør. Det merkelige er at denne mannen var samboeren til jenta som døde på nøyaktig samme sted for 35 år siden. Kriminalbetjent Gunnar Barbarotti får i oppdrag å løse denne saken sammen med Eva Backman.

Forfatteren glimter til med svært gode og beskrivende personkarakteristikker, og leseren blir fort kjent med hovedpersonene. Forfatteren veksler elegant mellom de forskjellige tidsepokene, og lager en skremmende god krim.

De tre første bøkene i serien om Gunnar Barbarotti er: «Menneske uten hund», «En helt annen historie» og «Beretningen om Herr Roos». Totalt er det 5 bøker i denne serien om kriminalbetjent Gunnar Barbarotti. Håkan Nesser har ofte spesielle titler på bøkene, men leseren burde absolutt ikke droppe disse bøkene av den grunn. Bøkene kan fint leses hver for seg, og de nærmere 500 sidene går raskt å lese.

Håkan Nesser er også kjent for sine glimrende krimbøker om Van Veeteren, som også har blitt filmatisert.


Del denne bokanmeldelsen på:
Forfattere: