Kategorier:
Søk i anmeldelsene
Månedsarkiv:
I de dype skoger av Bill Bryson
Småmorsom reiseskildring fra verdens lengste merkede tursti.
Av Jan Arild Teland, 26. Juli 2007, kl. 8.31

Tittel: I de dype skoger
Forfatter: Bill Bryson
Oversetter: Øyvor Dalan Vik
Utgitt: 2007
Forlag: Gyldendal
Språk: Bokmål
ISBN: 9788205365698
Antall sider: 302

I de dype skogerThe Appalachian Trail er verdens lengste merkede tursti og strekker seg langs USAs østkyst fra Georgia til Maine. Totalt er den ca. 3400 km lang og går over mer enn 350 fjelltopper med høyde over 1500 meter, altså ikke en løype for hvem som helst. Faktisk er det bare et par hundre mennesker hvert år som klarer å fullføre hele turen, og de aller fleste som forsøker gir opp relativt tidlig.

Oddsen synes derfor relativt høy for at den middelaldrende og uerfarne Bill Bryson, sammen med sin enda mer utrente venn Stephen Katz, skulle ha noen som helst sjanse til å gå hele turstien. Til tross for store betenkeligheter, legger de allikevel ut på sin vandring.

Opplevelsene deres underveis er fornøyelig lesning. Bryson er meget dyktig til å skrive og språklig sett er derfor boken en fornøyelse å lese, samtidig som man morer seg over hans mange ”understatements”. Historien brytes opp av forskjellige anekdoter, fakta og fortellinger, blant annet om hvordan turstien ble til, samt skildring av områdenes økologi, historie og kultur.

Jeg er litt usikker på om jeg synes det er fornøyelig eller irriterende, men faktum er at stort sett samtlige personer som Bryson treffer på underveis fremstilles som latterlige eller tåpelige individer. Sannsynligvis er det en god porsjon overdrivelse lagt inn, men jeg må innrømme at det blir morsom lesning ut av det. Slik er det også med faktaene som flettes inn i teksten. Stort sett alle offentlige myndigheter fremstilles som totalt udugelige, så man blir omtrent sittende igjen med følelsen av at det finnes bare ett eneste kompetent menneske igjen i verden, nemlig Bill Bryson. Av denne grunn, ville jeg vært forsiktig med å bruke faktaene fra boken ukritisk i en annen sammenheng, uten først å dobbeltsjekke med andre kilder.

Til tross for dette vil jeg ikke nøle med å anbefale boken. Den gir en morsom og interessant fremstilling av hvordan en tur i villmarken kan arte seg. Det er nok ikke tilfeldig at i årene etter at boken ble utgitt i USA i 1998, opplevde The Appalachian Trail en kraftig økning i antall turgåere.


Del denne bokanmeldelsen på:
Forfattere: