Kategorier:
Søk i anmeldelsene
Månedsarkiv:
En Noman i Pakistan av Noman Mubashir
Inspirerende reiseskildring fra Pakistan.
Av Jan Arild Teland, 3. August 2007, kl. 9.47

Tittel: En Noman i Pakistan
Forfatter: Noman Mubashir
Utgitt: 2006
Forlag: Damm
Språk: Bokmål
ISBN: 9788204125491
Antall sider: 174

En Noman i PakistanPakistan er et land som ofte omtales på nyhetene, men sjelden av positive årsaker. De færreste nordmenn har følgelig noen særlig kjennskap til landet, og turisme dit er praktisk talt et ukjent fenomen (bortsett fra norsk-pakistanere, naturlig nok). Med boken (og tv-serien med samme navn) prøver imidlertid norsk-pakistaneren Noman Mubashir å nyansere bildet av Pakistan. Det lykkes han i høyeste grad med. Boken er en sprudlende reiseskildring og en hyllest til mangfoldet i det pakistanske samfunnet.

Mubashir legger ikke skjul på at Pakistan har enorme problemer med blant annet ekstreme muslimer, kvinneundertrykkelse og mangel på demokrati, men han ønsker å få frem at Pakistan er så mye mer enn bare dette. Som han skriver i innledningen:

Pakistan er kontrastene land. Sjarmerende og provoserende. Gjestfritt, men hevngjerrig. Vakkert og stygt. Fromt og frekt. Kyskt og sjuskete.

Mubashir begynner reisen i Peshawar og området rundt, nær grensen til Afghanistan. Deretter reiser han litt rundt oppe i fjellene og besøker blant annet Chitral og Kafristan hvor Pakistans eneste ikke-muslimske stamme holder til. Videre går ferden til dalen Swat, hvor enkelte av innbyggerne nedstammer fra grekerne.

Etter å ha gjort seg ferdig med Himalaya, besøker han storbyene Lahore (nær grensen til India), Karachi og hovedstaden Islamabad, samt noen landsbyer mellom Islamabad og Lahore, hvor de fleste norsk-pakistanerne har røttene sine.

Mubashir har stor fortellerglede og entusiasme, hvilket gjør boken til en fornøyelse å lese, selv om den neppe vil vinne noen pris sine rent litterære kvaliteter. Dessuten inneholder den en rekke flotte bilder, noe som særlig vil være fint for de som ikke fikk med seg tv-serien. Mubashir kommer litt inn på Pakistans historie, men dette blir relativt overfladisk og mest på anekdote-nivå, noe som jeg synes er helt greit for en bok av denne typen.

Etter å ha lest boken vil man ikke være i tvil om at Mubashir har rett i at Pakistan er ”kontrastenes land”. Det mest slående eksempelet er de burka-kledde kvinnene i ”Taliban-land”, sammenlignet med forholdene i Islamabad, hvor kun et fåtall kvinner går med hijab og man arrangerer kvinnemesterskap i fotball.

Det virker åpenbart for meg at Pakistan har svært mye å by på for en turist, både når det gjelder kultur og natur.
Forhåpentligvis kan boken og tv-serien til Noman Mubashir bidra til at flere nordmenn få øynene opp for Pakistan som et interessant reisemål. Selv om man ikke kunne tenke seg å reise dit, kan uansett boken anbefales på det varmeste for et innblikk i et spennende land.

Tv-serien ”En nordmann i Pakistan” går forøvrig for tiden på svensk tv. I tillegg kan det nevnes at reiseruten til Mubashir i stor grad sammenfaller med den pakistanske delen av Michael Palins rundreise i Himalaya, slik den skildres i den utmerkede tv-serien og boken Himalaya.


Del denne bokanmeldelsen på:
Forfattere: