Kategorier:
Søk i anmeldelsene
Månedsarkiv:
Tsotsi av Athol Fugard
Bra psykologisk roman endelig på norsk
Av Jan Arild Teland, 27. August 2007, kl. 22.45

Tittel: Tsotsi
Forfatter: Athol Fugard
Oversetter: Ingrid Haug
Utgitt: 2007
Forlag: Cappelen
Språk: Bokmål
ISBN: 9788202265809
Antall sider: 214

TsotsiAthol Fugard skrev ”Tsotsi” en gang på 1960-tallet, men boken ble ikke utgitt på engelsk før i 1980. I 2005 kom det en film basert på boken og nå foreligger boken altså endelig på norsk.

Hovedpersonen Tsotsi (som betyr skurk/kriminell/gangster el.l.) er en følelsesmessig avstumpet gjengleder i en svart bydel i Sør-Afrika under apartheid. (Det sies riktignok aldri hvor handlingen finner sted, men det er naturlig å tenke seg Soweto og Johannesburg.) Gjengen hans fordriver tiden med drikking og brutale ran (gjerne med døden til følge). Men, så en dag overfaller Tsotsi en ung kvinne og får tak i en pappeske som viser seg å inneholde et nyfødt barn.

Å plutselig få ansvar for dette barnet setter i gang en psykologisk reaksjon hos Tsotsi. Tidligere har han undertrykket fortiden sin og husker bare ytterst få bruddstykker av oppveksten. Etterhvert som han nå klarer å gjenkalle minner fra barndommen, får vi historien om hvordan han endte opp som kriminell, totalt uten medfølelse for ofrene sine.

Fugard leverer veldig bra personskildringer i denne romanen. Flere av personene skildres med adskillig dybde og hele persongalleriet og miljøet føles derfor både realistisk og troverdig. Imidlertid synes jeg at transformasjonen av Tsotsi, fra et fullstendig følelsesløst individ til et menneske med mer eller mindre normale emosjoner, går litt i hurtigste laget. Men, på den annen side, så skal jo ikke dette være en sann historie.

En del elementer i boken og filmen av samme navn er forøvrig ganske forskjellige. For eksempel er filmen flyttet frem til nåtiden, altså etter at apartheid var avskaffet. Men, selve den psykologiske delen, dvs. barnets effekt på Tsotsi og hans ”sjelelige oppvåkning” er helt uavhengig av tid og miljø. Siden boken fokuserer på de psykologiske prosessene hos hovedpersonene, får den nemlig et tidløst preg over seg, noe som ofte kjennetegner gode romaner.

Tsotsi er den eneste romanen til Athol Fugard og han lot angivelig manuskriptet ligge i skuffen i mange år fordi han var usikker på om det var bra nok til å utgis. Akkurat det trengte han ikke å ha bekymret seg for. Boken er mer enn bra nok.


Del denne bokanmeldelsen på:
Forfattere: