Kategorier:
Søk i anmeldelsene
Månedsarkiv:
Damer med hjerterom av Alexander McCall Smith
Nok en fornøyelig bok om Damenes detektivbyrå nr. 1
Av Jan Arild Teland, 6. September 2007, kl. 9.39

Tittel: Damer med hjerterom
Forfatter: Alexander McCall Smith (forfatterens hjemmeside)
Oversetter: Toril Hanssen
Utgitt: 2007
Forlag: Cappelen
Språk: Bokmål
ISBN: 9788202248833
Antall sider: 231

Damer med hjerteromDen sjette boken i serien om Mma Ramotswe og hennes Damenes detektivbyrå nr. 1 er kanskje den beste foreløpig. For de som er så uheldige å ikke kjenne til denne serien, så utspiller handlingen seg hovedsakelig i Gaborone, Botswana og kretser rundt hovedpersonen Mma Ramotswe og hennes venner og kjente. Selv om bøkene ofte kategoriseres som kriminalromaner, så er hovedfokuset først og fremst på personenes dagligliv.

I ”Damer med hjerterom”, som er den nyeste boken på norsk, har Mma Ramotswe endelig fått giftet seg med bilmekanikeren J. L. B. Matekoni og både detektivbyrået og bilverkstedet går bra. Men alt er ikke rosenrødt. Bilen til Mma Ramotswe blir stjålet og hennes tidligere ektemann Note Makoti dukker opp for å presse henne for penger. I tillegg følger vi detektivassistenten Mma Makutsi på dansekurs, hvor hun treffer den sjenerte og klossete Phuti Radiphuti.

Alt i alt er det altså ikke de største og mest dramatiske sakene som Damenes detektivbyrå nr. 1 må hanskes med. Dette er imidlertid ikke noe minus, snarere tvert imot, da hovedpoenget med boken først og fremst er å la leseren bli bedre kjent med figurene og afrikansk dagligliv og kultur. McCall Smith er rett og slett utrolig dyktig til å skape en atmosfære i bøkene sine som gjør dem til en nytelse å lese. For folk som har vært i Afrika, er det nesten som å være tilbake, mens de som ikke har vært der, sannsynligvis får lyst til å reise dit.

Med alt snakket om folkemord, krig, sult og fattigdom (som alle absolutt er reelle problemer i Afrika), er det fint at bøker som dette kan minne oss på at det faktisk finnes ”vanlige” afrikanere som lever tilnærmet ”normale” liv. ”Damer med hjerterom” er altså bok nummer seks i serien, men heldigvis er serien kommet enda lenger på engelsk og jeg regner med at Cappelen snart vil gi ut den syvende boken på norsk. Det er jeg nok ikke alene om å glede meg til.


Del denne bokanmeldelsen på:
Forfattere: