Kategorier:
Søk i anmeldelsene
Månedsarkiv:
Alt for Noreg av Arne Hjeltnes
Fornøyelig bok om Norge sett fra utlandet
Av Jan Arild Teland, 5. Januar 2008, kl. 15.32

Tittel: Alt for Noreg
Forfatter: Arne Hjeltnes
Utgitt: 2007
Forlag: Kagge
Språk: Nynorsk
ISBN: 9788248906292
Antall sider: 175

Alt for NoregEtter å ha laget tv-programmet ”Gutta på tur” i åtte år, bestemte Arne Hjeltnes seg for å prøve noe helt nytt. Han og familien hadde lyst til å oppleve å bo i utlandet og det endte med at Hjeltnes fikk jobb i Hong Kong med å markedsføre norsk laks i Asia. Etter å ha vendt hjem til Norge, tre år senere, har han nå utgitt boken ”Alt for Noreg”, om de erfaringer han gjorde seg. Det er blitt en riktig fornøyelig bok.

Boken inneholder en del anekdoter og småhistorier fra dagliglivet under familien Hjeltnes sitt opphold i utlandet. Samtidig kommer han inn på hva slags oppfatning utlendinger har av Norge og nordmenn.

Hovedvekten er på familiens opphold i Hong Kong. For å markedsføre norsk laks måtte han reise mye rundt i Asia, noe som gav ham god kjennskap til de forskjellige asiatiske land og kulturer. Hele tiden med glimt i øyet, er Hjeltnes definivt ikke redd for å komme med spissformuleringer og voldsomme generaliseringer i beskrivelsen av de asiatiske folkeslagene, noe som gir mye god underholdning for leseren. Spesielt artig er møtet med rettsvesenet i Hong Kong, etter at Hjeltnes forårsaket en mindre ulykke ved å glemme at Hong Kong har venstrekjøring!

Under den humoristiske stilen ligger imidlertid et relativt alvorlig budskap. Hjeltnes mener Norge er altfor dårlige til å markedsføre seg i utlandet. Vi er gode på bistand (selv om effekten kan diskuteres), men når det gjelder forretninger er vi altfor tafatte. I følge ham driver hele Utenriksdepartementet stort sett bare med bistand, da det er dette som gir mest prestisje i Norge. Næringsutvikling og turisme satses det bare halvhjertet på. Siden vi har olje- og gassinntektene har ikke dette vært så farlig foreløpig, men noe blir vi vel nødt til å leve av når oljeeventyret en gang tar slutt.

Han illustrerer den norske passitiviteten med en rekke eksempler fra utenlandsoppholdet sitt. For eksempel la Norge ned sitt generalkonsulat i Hong Kong da den økonomiske utviklingen i Kina virkelig akselererte og andre land flyttet inn for å trappe opp eksportvirksomheten sin. Imidlertid ble det opprettet en stilling som honorærkonsul, og en rik og innflytelsesrik kineser var villig til å påta seg jobben gratis. Hjeltnes er oppgitt over at UD brukte over to år på godkjennelsesprosessen og til slutt konkluderte negativt fordi vedkommende hadde aksjer i et casino i Macau!

Etter oppholdet i Hong Kong jobbet Hjeltnes ett år for Innovasjon Norge i New York. Karakteriseringen av det amerikanske samfunnet har imidlertid fått liten plass i boken, noe som forsåvidt er naturlig siden de fleste nordmenn er godt kjent med USA og amerikanere fra før. Dessuten er det bokens klart svakeste kapittel, ganske overfladisk og med enkelte rene faktafeil. Men, som Hjeltnes skriver selv, det er ikke detaljene som er hovedpoenget i boka.

Alt for Noreg er en underholdende bok med mange gode poenger og innspill. Om Hjeltnes får noe gjennomslag for ideene sine er vel heller tvilsomt, men nå har han i hvert fall sagt fra.


Del denne bokanmeldelsen på:
Forfattere: