Kategorier:
Søk i anmeldelsene
Månedsarkiv:
En bedre dag i morgen av Ishmael Beah
En barnesoldats gripende beretning
Av Jan Arild Teland, 18. Januar 2008, kl. 10.11

Tittel: En bedre dag i morgen
Forfatter: Ishmael Beah
Utgitt: 2007
Forlag: Spartacus
Språk: Bokmål
ISBN: 9788243004276
Antall sider: 224

En bedre dag i morgenPå 1990-tallet foregikk en blodig borgerkrig i det vest-afrikanske landet Sierra Leone, uten at dette ble lagt nevneverdig merke til i utlandet. I tillegg til å være usedvanlig brutale og ha involvert strategiske angrep på sivile, har stridighetene i Sierra Leone (og nabolandet Liberia) utmerket seg ved det store antallet rene barnesoldater. Tidligere har vi blitt kjent med barnesoldatenes skjebne gjennom Ahmadou Kouroumas utmerkede roman Allah skylder ingen noe, og nå kommer Ishmael Beah med den sanne historien om sitt liv som barnesoldat i boken En bedre dag i morgen.

I begynnelsen av boken er Ishmael sammen med broren og en venn på vei fra hjemlandsbyen til en talentkonkurranse i nærheten. På det tidspunktet er han klar over at det foregår en borgerkrig i landet, men det hele føles allikevel å være langt borte. Han er mer opptatt av den amerikanske rapmusikken som de skal fremføre på talentshowet.

Mens de er på vei blir imidlertid landsbyen deres angrepet av opprørere fra RUF (Revolutionary United Front) og når de kommer tilbake er den fullstendig ødelagt og familiene har flyktet. Ishmael blir deretter drivende rundt i landet, både på jakt etter familien sin og etter et trygt sted å være. Det er ingen enkel tilværelse med liten tilgang til mat og med enkelte landsbyer fiendtlig innstilt til dem, da de fryktes å være i opprørernes tjeneste.

Til slutt kommer de endelig frem til en landsby som beskyttes av regjeringshæren og her kan Ishmael og gjengen endelig føle seg trygge en liten stund. Det varer imidlertid ikke lenge, for hæren er i ferd med å tape for opprørerne. En dag får innbyggerne ultimatumet: Enten må de kjempe sammen med hæren mot RUF, eller så må de klare seg selv ute i jungelen, noe som sannsynligvis vil medføre den sikre død siden opprørerne har omringet landsbyen. Ishmael blir dermed soldat i en alder av 13 år.

Det blir snart klart at regjeringshæren ikke har noen vesentlig høyere moral enn RUF. Soldatene er hele tiden dopet ned med forskjellige narkotiske stoffer og man vet knapt hva slags sak man slåss for (i den grad det er noen). Mat og forsyninger skaffes til veie ved å angripe landsbyer og slakte ned sivile med en usedvanlig brutalitet. Som Ishmael selv skriver:

Jeg skjøt dem i føttene og så dem lide en hel dag før jeg endelig skjøt dem i hodet så de skulle slutte å gråte. Før jeg skjøt hver enkelt, så jeg på ham og så hvordan øynene hans gav opp håpet og stivnet før jeg trakk av. De triste øynene irriterte meg.

Etter to år som soldat blir han og de andre barnesoldatene i avdelingen plutselig dimittert og overlatt til UNICEF uten dramatikk. Det blir imidlertid en hard kamp for å rehabiliteres og komme tilbake til et normalt liv. Som en følge av hjernevaskingen og avhengigheten av narkotika, er ingen av dem særlig glade for å være reddet. Ishmael ønsker bare å komme seg ut i krigen igjen og blir irritert hver gang han får høre hjelpearbeidernes mantra om at ”ingenting er hans skyld”.

At Ishmael overlever krigen rent fysisk er nå en ting, men at han kommer fra det uten å være ødelagt psykisk for resten av livet, er ganske utrolig. Mange av de andre barnesoldatene ender opp med å vende tilbake til krigen, men Ishmael er nok et helt spesielt tilfelle med usedvanlige talenter Det ser vi ikke minst ved at han klart å skrive denne boken.

Selve boken er ganske deskriptiv i stilen. Ishmael reflekterer ikke noe spesielt over følelsene sine, men forteller historien omtrent som et barn/ungdom ville fortalt den, uten å utbrodere detaljene i særlig grad eller gjøre andre skrivetekniske grep for å bygge opp spenningen ytterligere. Bokens innhold er uansett så dramatisk at noe slikt ikke er nødvendig.

En bedre dag i morgen er en viktig bok som gir oss større innsikt i hvordan barn blir misbrukt i krig. Men enda viktigere er det at boken gir håp for barn som har vært utsatt for slike overgrep, ved å vise at det faktisk er mulig å rehabiliteres og vende tilbake til et normalt liv.


Del denne bokanmeldelsen på:
Forfattere: