Kategorier:
Søk i anmeldelsene
Månedsarkiv:
Vandring i åpent landskap
Flott bok for potensielle pilegrimer
Av Jan Arild Teland, 20. Mars 2008, kl. 12.43

Tittel: Vandring i åpent landskap
Forfatter: Jan Petter Engvig, Randi Bjørshol Wærdahl og Haavar Simon Nilsen
Utgitt: 2005
Forlag: Kom Forlag
Språk: Bokmål
ISBN: 9788292496251
Antall sider: 176

Vandring i åpent landskapFolk som har reist rundt i Nord-Spania vil muligens ha undret seg over at i mange byer er det kamskjellsymboler og gule piler som ser ut til å markere et eller annet. Disse symbolene er faktisk ment å rettlede pilegrimer på vei til Santiago de Compostela, byen i Nordvest-Spania hvor levningene av disippelen Jakob (Santiago på spansk) sies å være begravet.

Jakob var den første av apostlene som led martyrdøden og han skal etter sin død ha blitt ført til Galicia, hvor han tidligere hadde misjonert, for å gravlegges. På veien over Middelhavet skal imidlertid den døde Jakob ha grepet inn og reddet en mann fra drukningsdøden. Kamskjellsymbolet, Jakobsskjellet, stammer fra denne hendelsen, for mannen skal ha vært dekket med kamskjell da han kom opp av havet. På 800-tallet skal en åpenbaring ha ledet til oppdagelsen av en sarkofag med Jakobs levninger. På dette stedet ble det reist en kirke (som senere la grunnlaget for en enorm katedral) og byen som vokste rundt ble kjent som Santiago de Compostela.

St. Jakob var selv en pilegrim og ble derfor alle pilegrimers helgen. Etterhvert som ryktet om pilegrimsmålet spredte seg utover hele Europa, ble det stadig flere som valfartet til Santiago de Compostela. Populariteten økte ytterligere da Jerusalem, et annet populært pilegrimsmål, ble utilgjengelig på grunn av muslimsk okkupasjon. Frem til vår tid har populariteten gått opp og ned, men så på 1980-tallet økte interessen betydelig da ”El camino de Santiago” kom inn på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Deretter ble det gjort en voldsom jobb med veimerking og bygging av pilegrimsherberger, noe som har ført til at pilegrimsferden til Santiago de Compostela er mer populær en noen gang.

Mens pilegrimsferden tidligere stort sett var en religiøs handling for å oppnå renselse eller nærmere kontakt med Gud, er dette langt fra tilfellet i dag. Nå for tiden er det alle slags mennesker som legger ut på vandring. Mange tar det kanskje bare som en spennende tur mens andre mener pilegrimsvandringen gir en fin anledning til å ”finne seg selv” eller oppleve den spesielle pilegrimsatmosfæren.

”Vandring i åpent landskap” gir en flott introduksjon til fenomenet pilegrimsvandring. Boken begynner med St. Jakobs og pilegrimsvandringens historie og tar oss deretter med på selve turen. Det finnes mange forskjellige pilegrimsruter og man kan i prinsippet begynne utenfor sin egen stuedør i Norge, men det vanligste er å begynne i St. Jean Pied du Port i fransk Baskerland. Deretter går ferden videre over Pyreneene og vestover gjennom Nord-Spania til man ender i Santiago de Compostela. Enkelte går faktisk enda lenger og slutter først ved Finisterre på Atlanterhavskysten.

Boken gir en grundig oversikt over de viktigste byene og landskapene man kommer gjennom, supplert med masse flotte bilder. I tillegg er boken spekket med historiske og kulturelle detaljer relatert til stedene langs ruten. Etter å ha lest boken skal man være ganske stor motstander av gåturer, for ikke å ønske å legge i vei selv. Merk at dette ikke er noen reiseguide, da den inneholder relativt lite praktiske opplysninger. Formålet er først og fremst å fortelle om fenomenet pilegrimsvandring og pirre nysgjerrigheten til de som vurderer å ta turen. Dette lykkes den i høyeste grad med.


Del denne bokanmeldelsen på:
Forfattere: