Kategorier:
Søk i anmeldelsene
Månedsarkiv:
Skikk og bruk verden rundt av Michael Powell
Mest for underholdningens skyld.
Av Jan Arild Teland, 27. Mai 2008, kl. 9.09

Tittel: Skikk og bruk verden rundt
Forfatter: Michael Powell
Oversetter: Anne Fjeldberg
Utgitt: 2006
Forlag: Schibsted forlagene
Språk: Bokmål
ISBN: 9788251622813
Antall sider: 141

Skikk og bruk verden rundtEn bok om skikk og bruk verden rundt høres jo i utgangspunktet nyttig ut. Det er ikke alltid lett å vite hvordan man skal oppføre seg i utlandet. Skal man gi tips på restauranter? Hvordan bør man kle seg? Bør man ha med seg en gave dersom man inviteres hjem til noen, og i så fall hva slags gave?

”Skikk og bruk verden rundt” av Michael Powell gir tips om oppførsel i 45 relativt vanlige land. Hvert land tildeles 2-4 sider (inkludert bilder) og det gis en kort oversikt over formelle og uformelle regler under overskriftene ”å møtes og hilse”, ”samtale”, ”å spise og drikke” ,”ute og rundtomkring”, ”klær” og ”gaver og tips”.

Boken blir imidlertid altfor overfladisk til at man virkelig får noe kjennskap til de enkelte landenes kultur. Dersom man skal gjøre viktige forretninger i et land eller ønsker å sette seg nærmere inn i kulturen et bestemt sted, bør man nok heller lese en mer dyptpløyende bok om det aktuelle landet.

Dessuten er jeg relativt skeptisk til et par av faktaopplysningene boken kommer med. Hvis det er sant at alle turister må registrere seg hos det lokale politiet innen 24 timer etter ankomst i Danmark(!), så tror jeg dette er en regel som det syndes ganske mye mot. Heller ikke tror jeg at det vil skape så altfor mye trøbbel å slå i hjel ett insekt i Thailand, selv om boken hevder at dette er en ”alvorlig forseelse”. Om Norge skriver boken at ”besøker du et kontor, må du ikke bli overrasket hvis du ser en hund som sover under pulten”. Mulig det, men er dette virkelig et kjennetegn på Norge?

Min egen erfaring tilsier dessuten at dersom man bare bruker litt sunn fornuft i utlandet, så går det meste som regel greit. Man skal jobbe ganske hardt for å skape de store diplomatiske krisene. Derfor blir denne boken mest noe man blar igjennom for underholdningens skyld, kanskje for å se om beskrivelsen av landene stemmer med ens egne inntrykk.


Del denne bokanmeldelsen på:
Forfattere: