Kategorier:
Søk i anmeldelsene
Månedsarkiv:
Stuene i marka av Erling Ulstrup
Inspirerende bok med mye nyttig informasjon
Av Jan Arild Teland, 20. Juni 2008, kl. 17.36

Tittel: Stuene i marka
Forfatter: Erling Ulstrup
Utgitt: 2006
Forlag: Schibsted Forlagene
Språk: Bokmål
ISBN: 9788251623063
Antall sider: 144

Stuene i markaOslomarka inneholder kanskje ikke verdens mest spektakulære natur, men den er uansett et svært trivelig turområde og dessuten enkelt tilgjengelig for alle Oslos innbyggere. Det er derfor ikke uten grunn at mange legger søndagsturen til marka. Et viktig tilbud i forbindelse med turer i marka er markastuene. Her kan folk blant annet kjøpe mat og drikke og slappe av før man tar turen hjemover eller går videre innover i marka.

Boken til Erling Ulstrup dreier seg nettopp om stuene i marka. Han foretar en systematisk gjennomgang av alle markastuene, med kart, enkleste ankomst, aktivitetstilbud, åpningstider, nettadresser etc.

Det er imidlertid ikke alle faktaene som er det viktigste med boken, selv om det naturligvis er svært nyttig å ha all slik informasjon samlet på ett sted. Det som gjør boken spesiell er imidlertid den voldsomme entusiasmen for stuenes historie og kultur som Ulstrup legger for dagen. Ta for eksempel innledningen til beskrivelsen av Kikutstua:

Når du sitter og ser utover Bjørnsjøen, kjeder du deg aldri. Noen ganger ligger vannet som et nylakkert gulv, og du kan se Storøya speile seg i vannet. Fisker vaker utenfor Bonna. En liten vind blåser opp, og vannflaten forandrer farge fra grønnsvart til grått. Ute på sjøen driver en kano, og borte ved Klosterøya hører du plask og glade stemmer fra to som bader. Om vinteren kan du sitte ved vinduet i peisestua og se hundrevis av skiløpere sno seg som en fargerik slange over den hvite isflaten helt bort mot Bjørnholt.

Ulstrup legger omtrent samme begeistring til grunn for samtlige av de 26 stuene som omtales i boken. Man skal være ganske fundamental motstander av friluftsliv for å lese denne boken uten å få lyst til å komme seg ut på tur i marka, og spesielt legge turen innom en av markastuene!


Del denne bokanmeldelsen på:
Forfattere: