Kategorier:
Søk i anmeldelsene
Månedsarkiv:
Blå sko og lykke av Alexander McCall Smith
Enda en trivelig bok om Damenes detektivbyrå nr 1.
Av Jan Arild Teland, 17. November 2008, kl. 20.44

Tittel: Blå sko og lykke
Forfatter: Alexander McCall Smith
Oversetter: Toril Hanssen
Utgitt: 2008
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN: 9788202278243
Antall sider: 217

Blå sko og lykke”Blå sko og lykke” er den syvende boken om Mma Ramotswe og Damenes detektivbyrå nr 1. Som vanlig utspiller handlingen seg hovedsakelig i Gaborone, Botswana og kretser rundt hovedpersonen Mma Ramotswe og hennes venner og kjente. Selv om bøkene i serien ofte kategoriseres som kriminalromaner, så er det ikke de største og alvorligste kriminalsakene som løses. Hovedfokuset er derimot først og fremst på små og store hendelser i personenes dagligliv i kretsen rundt detektivbyrået..

Denne gangen må Mma Ramotswe blant annet etterforske et forsøk på utpressing og mulig korrupsjon på et legekontor. Lærlingene til mannen hennes, bilmekaniker J. L. B. Matekoni, er stadig like udugelige. Assistenten hennes, Mma Makutsi, frykter at hun har skremt bort forloveden sin og det dukker opp en kobra i detektivbyrået.

Igjen er det altså ikke den største dramatikken, men fansen av denne serien er uansett ikke ute etter slikt. I stedet bruker McCall Smith boken til å utvikle karakterene sine videre. Gjennom både dialogen og handlingen blir vi bedre kjent med særlig Mma Ramotswe og Mma Makutsi, slik at leseren får ytterligere innsikt i deres bakgrunn og verdisyn.

Enkelte anmeldere har kritisert serien for manglende fremdrift og antydet at McCall Smith ikke kan flyte på sjarmen til Mma Ramotswe i det uendelige. Slike påstander er imidlertid, etter min mening, helt på jordet, da det er nettopp den langsomme karakteroppbyggingen, den realistiske settingen og ”feel-good” faktoren som gjør disse bøkene til noe unikt. ”Blå sko og lykke” er intet unntak og anbefales herved på det varmeste.


Del denne bokanmeldelsen på:
Forfattere: