Kategorier:
Søk i anmeldelsene
Månedsarkiv:
Pyongyang av Guy Delisle
Interessant tegneserie fra verdens mest lukkede samfunn
Av Jan Arild Teland, 22. November 2008, kl. 20.12

Tittel: Pyongyang
Forfatter: Guy Delisle
Oversetter: Thomas Lundbo
Utgitt: 2008
Forlag: Aschehoug
Språk: Bokmål
ISBN: 9788203211119
Antall sider: 176

PyongyangNord-Korea har siden Koreakrigen vært verdens mest lukkede samfunn. Turisme kontrolleres strengt av regjeringen slik at alle turister må reise på guidet tur med strenge begrensninger på fotografering og vekselvirkning med lokalbefolkningen. Landet har imidlertid store mengder av billig arbeidskraft og behovet for utenlandsk kapital og investeringer har i den senere tid ført til en aldri så liten åpning i forhold til omverdenen. Dette er bakgrunnen for at tegneserieforfatter Guy Delisle fikk muligheten til å oppholde seg et par måneder i Pyongyang. Oppgaven hans var nemlig å være sjef for koreanske animasjonsarbeidere som produserer tegninger for et fransk animasjonsselskap.

Boken er altså en tegneserie som tar for seg Delisles opplevelser i Nord-Korea. Strengt tatt skjer det egentlig ikke veldig mye dramatisk. Delisle får selvsagt ikke lov til å bevege seg noe sted uten å følges av både ”guide” og oversetter. Han blir imidlertid tatt med på forskjellige ekskursjoner til diverse propagandasteder som Vennskapspalasset, Barneakademiet og Museet over den imperialistiske okkupasjonen (hvor man blant annet får vite at amerikanerne pleide å tvinge småbarn til å drikke bensin).

Selv om det hele egentlig er dypt tragisk, kan man nesten ikke unnlate å trekke på smilebåndet av hvordan regimet fortvilet prøver å gi utlendinger et godt inntrykk av Nord-Korea. Det blir imidlertid noe ufrivillig komisk over propaganda som er så lett gjennomskuelig i et land hvor galskapen er åpenbar for alle. Hva slags land er det som bygger lange motorveier uten avkjørsler, ene og alene for å kunne frakte utlendinger til et propagandamuseum?

Den minimalistiske svart-hvitt tegnestilen til Delisle bidrar på en glimrende måte til stemningen og inntrykket av Nord-Korea som et kaldt og autoritært samfunn. Man kan lure på hva som kommer til å skje når regimet en eller annen gang faller. Hvordan vil nord-koreanerne klare å omstille seg etter å ha vært utsatt for massiv propaganda, overvåkning og knallhard undertrykkelse livet gjennom? Delisle gir ingen svar på det. Men boken hans er uansett noe av det beste som er laget om den nåværende situasjonen i Nord-Korea.


Del denne bokanmeldelsen på:
Forfattere: