Kategorier:
Søk i anmeldelsene
Månedsarkiv:
Tolv italienske byer av Trond Berg Eriksen
For de veldig kulturinteresserte
Av Jan Arild Teland, 7. Mars 2009, kl. 20.11

Tittel: Tolv italienske byer
Forfatter: Trond Berg Eriksen
Utgitt: 2008
ISBN: 9788203235900
Språk: Bokmål
Sider: 393
Forlag: Aschehoug

Tolv italienske byerItalia er et eventyrland for de som ønsker å fordype seg i gammel kultur og historie. ”Tolv italienske byer” av Trond Berg Eriksen er et forsøk på å beskrive en liten del av denne kulturelle rikdommen. Som tittelen antyder, tar han for seg tolv byer i Nord-Italia, blant annet Bergamo, Milano, Monza, Verona og Padova.

Boken tar for seg en by av gangen og Berg Eriksen briljerer hele tiden med enorme detaljkunnskaper. Det virker som om han i hver by har full oversikt over nesten hvert eneste hus og historiefortellingene hans går gjerne helt tilbake til romertiden. Dersom informasjon skulle være utelatt i skildringene hans, er det neppe noe som er verd å vite.

Boken skiller seg ut fra andre kulturelle reiseguider ved at den ikke inneholder noen fotografier, men i stedet er illustrert med malerier av Thor Furulund, som har vært med Berg Eriksen på reisen rundt i Nord-Italia. Dette fungerer utmerket i en bok av denne typen.

På grunn av all detaljrikdommen er dette imidlertid en bok man bør være langt over gjennomsnittet kultur- og historieinteressert for å ha utbytte av. For en gjennomsnittlige turist blir det så mye obskure anekdoter at det vil være tilnærmet umulig å absorbere all informasjonen, og det store bildet kan dermed drukne i observasjoner av arkitektoniske detaljer i gamle kirkebygg.

For folk med en lidenskap for italiensk kultur og historie er imidlertid boken en veritabel gullgruve. Den nytes sikkert best dersom man tar den med på reisen og leser den underveis.


Del denne bokanmeldelsen på:
Forfattere: