Kategorier:
Søk i anmeldelsene
Månedsarkiv:
Dødens time av Wilbur Smith
Actionfylt spenningsroman fra et brutalt Afrika
Av Jan Arild Teland, 18. April 2009, kl. 16.54

Tittel: Dødens time
Forfatter: Wilbur Smith
Utgitt: 2008
ISBN: 9788202282264
Språk: Bokmål
Sider: 484
Forlag: Cappelen

Dødens time”Dødens time” av Wilbur Smith er opprinnelig fra 1989, men har altså nylig blitt utgitt på norsk i paperback-format. Da boken ble skrevet var det fremdeles Apartheid-styre i Sør-Afrika, Robert Mugabe ble høyt ansett i Vesten og en blodig borgerkrig raste i Mosambik. Med dette som bakgrunn er amerikanske Riccardo Monterro på jaktsafari i Zimbabwe sammen med sin datter Claudia. Det kommer imidlertid snart frem at han egentlig er dødssyk og at hans siste ønske er å skyte den store og gamle elefanten Tukutela. Claudia har generelt lite til overs for jakt men er med for å tilbringe den siste tiden sammen med faren som hun hele livet har hatt et ambivalent forhold til.

Jaktekspedisjonen ledes av sør-afrikaneren, eks-soldaten og machomannen Sean Courtney, som Claudia i utgangspunktet ikke kan utstå på grunn av hans angivelige rasisme og gammeldagse koloniale holdninger. Sean er imidlertid i virkeligheten en ganske så kompleks personlighet og han blir etter hvert Claudias store kjærlighet. Men før dette skjer har ekspedisjonen blitt nødt til ulovlig å krysse grensen til Mosambik for å følge etter Tukutela. Jakten slår imidlertid veldig feil når ekspedisjonen blir viklet inn i den pågående borgerkrigen og Sean og Claudia må gjennom store prøvelser for bare å komme seg levende ut av landet.

Dette er en skikkelig spenningsroman, hvor tonen settes allerede på første side. Senere bare pøses det på med action i reneste Rambo-stilen. Man kan helt åpenbart innvende at Sean og hjelperne hans fremstår som de reneste supermenn med umenneskelig utholdenhet, men spennende lesning blir det nå uansett.

Smith skildrer det afrikanske kontinentet med stor kjærlighet og innlevelse. Her finnes det storslagne landskaper og fantastisk dyreliv, men samtidig er dette truet på grunn av vanstyre, krig og vold. For å overleve her må man være både brutal og nådeløs. Miljøskildringen bærer samtidig veldig preg av Smiths bakgrunn som ”hvit afrikaner”, noe som på en måte er litt forfriskende. Apartheidstyrte Sør-Afrika fremstilles nesten som et paradis med uendelige muligheter for svarte sammenlignet med nabolandene. Strengt tatt var vel dette riktig, men særlig politisk korrekt er det ikke å hevde noe slikt i dag.

Bortsett fra at ingen fysisk utfordring ser ut til å være noe problem for Courtney og hans hjelpere, er personskildringene, både av de hvite og svarte karakterene, svært gode og realistiske. Romanen gir dermed et godt innblikk i det ofte komplekse forholdet mellom hvite og svarte og den afrikanske væremåten generelt. Dersom man skal kritisere noe, så må det være at dialogen i enkelte tilfeller blir i overkant banal, særlig når det gjelder samtalene mellom Claudia og Sean.

Totalt sett er boken imidlertid en skikkelig actionfylt spenningsroman som jeg absolutt kan anbefale.


Del denne bokanmeldelsen på:
Forfattere: