Kategorier:
Søk i anmeldelsene
Månedsarkiv:
Det underjordiske Roma av Aage Hauken
Mye spennende for de med stor interesse av Roma
Av Jan Arild Teland, 22. Juli 2009, kl. 20.45

Tittel: Det underjordiske Roma
Forfatter: Aage Hauken
Utgitt: 2008
ISBN: 9788203235924
Språk: Bokmål
Sider: 224
Forlag: Aschehoug

Det underjordiske RomaRoma er med god grunn et meget populært reisemål for folk fra hele verden. Spesielt for historisk interesserte finnes det få mer interessante byer. I flere hundre år kontrollerte byen et av de største imperiene verden har sett, noe som gjenspeiles i det enorme antallet historiske monumenter og ruiner. De fleste kjenner til Colosseum og Forum Romanum, men Roma har også mindre kjente attraksjoner som kan være av stor interesse.

”Det underjordiske Roma” av Aage Hauken er ikke noen vanlig reiseguide til byen. Han bruker minimalt med plass på de kjente attraksjonene og tar oss i stedet med på oppdagelsesferd under bakkenivå. Tidligere bygget man nemlig over gamle bygningsrester uten å fjerne disse, slik at store deler av gamle Roma er meget godt bevart. Mange av de underjordiske ruinene kan dessuten enkelt besøkes og bare i spesielle tilfeller trenger man spesialtillatelse.

Boken er bygget opp kronologisk i tre forskjellige deler: Kongetid og republikk, Keisertid og Det kristne Roma. Til hver del gir Hauken en kort historisk oversikt som motivasjon for å oppsøke de aktuelle ruinene og deretter en relativt grundig beskrivelse av stedene og hva man kan lære av dem. Blant annet kommer vi innom gamle templer, høye boligblokker, palasser og katakomber. Boken inneholder også kart med de viktigste stedene plottet inn, og er illustrert med en del bilder.

Personlig kom det som en stor overraskelse hvor mye av gamle Roma som er skjult under overflaten, men som samtidig er relativt lett tilgjengelig dersom man vet hvor man skal henvende seg. Dersom man virkelig ønsker å grave dypt i Romas historie er dette nesten en perfekt bok. Man vil nok ha størst glede av boken dersom man tar den med seg på oppdagelsesferd i gamle Roma. For den gjennomsnittlige turist, med mer overfladisk interesse av Roma, tror jeg imidlertid stoffet kan bli litt for spesielt og til tider kjedelig, så slike har nok mer nytte av en vanlig reiseguide.


Del denne bokanmeldelsen på:
Forfattere: