Kategorier:
Søk i anmeldelsene
Månedsarkiv:
En kikkert av Rav av Philip Pullman
Fantasyperlen mister glansen. En kikkert av rav er ikke av samme kaliber som de to andre bøkene i triologiene, den skuffer men har sine sider den og.
Av Rita Bang Kyllingstad, 1. August 2009, kl. 21.19

Tittel: En kikkert av Rav
Forfatter: Philip Pullman (Forfatterens hjemmeside)
Originaltittel: The amber spyglass
Utgitt: 2008
Språk: Bokmål
Sider: 586
ISBN: 9788203250088
Forlag: Aschehoug

En kikkert av RavDen skarpeste kniven (se Bokavisens anmeldelse) slutter med at Lyra forsvinner fra leirplassen. Will er oppsatt på å finne henne, men det er flere krefter som vil finne Lyra. Det gjelder å komme først. Det viser seg at Lyras mor, Mrs Coulter har henne og holder henne i en kunstig sovende tilstand i en hule.
Som sagt er det flere som leter etter Lyra. Kirken leter etter henhe, Lord Asriel leter etter henne og Will, som tidligere nevnt. Men trenger hun egentlig å reddes? Kan det være at det bor noe godt, noe ærlig i løgneren Mrs Coulter? Kan det være at hun holder henne skjult for Lyras eget beste, eller har hun andre baktanker?
Lyra og Will blir tilslutt gjenforent, de får beskjed om å slutte seg til Lord Asriel i krigen som skal komme, men de har andre planer. I sin kunstige søvn drømmer Lyra om sin avdøde venn Roger, han lider i de dødes rike. Er det mulig for Lyra å gjøre noe for Roger og de andre døde? Lyra og Will bestemmer seg for å prøve å skjære seg gjennom til de dødes rike. Hun for å treffe Roger, han for å treffe igjen sin far.
Det er mange spørsmål som skal besvares i denne boken. Har alle spilt med åpne kort? Hvem er egentlig på lag med hvem, og hvem kan man stole på? Hvordan vil det hele ende? Det er mange brikker i puslespillet som alle skal plasseres.
I denne boken blir Lyra og Will voksne, samtidig som boken blir barnslig. Moralen blir overtydelig og det er først nå trilogien virkelig viser seg som en ungdomsbok. Vi følger forskeren Mary, Lyra og Will, Mrs Coulter parallelt, men ikke alle verdene er like gode. Den verden som Mary kommer til, og lever en stund i virker altfor oppdiktet. Denne boken er heller ikke så selvdrevet som de andre. Her tok jeg meg selv i å lese for å bli ferdig, så vel som å finne ut hvordan det går til slutt. Enkelte partier er langtrukne og for overforklart, noe som gjør at det mister litt av magien.
Dette til tross, det er ingen dårlig bok, den har sine sider. Karakterene har vi jo blitt godt kjent med, og interessen for hvordan det går med dem er det som driver historien frem.


Del denne bokanmeldelsen på:
Forfattere: