Kategorier:
Søk i anmeldelsene
Månedsarkiv:
Reiser på Sri Lanka av Sverre Tom Radøy
Meget interessant og velskrevet om Sri Lanka
Av Jan Arild Teland, 12. Oktober 2009, kl. 22.40

Tittel: Reiser på Sri Lanka
Forfatter: Sverre Tom Radøy
Utgitt: 2008
ISBN: 9788202248536
Språk: Bokmål
Sider: 248
Forlag: Cappelen Damm

Reiser på Sri LankaDe fleste kjenner til at Norge var involvert i en fredsprosess under borgerkrigenSri Lanka, men de færreste aner hva som var bakgrunnen for borgerkrigen eller hvorfor Norge deltok så aktivt. Boken til Sverre Tom Radøy, med undertittelen ”Norges øy i tropene” gir imidlertid den fulle sammenhengen, samtidig som han skildrer flere sider ved samfunnet på Sri Lanka.

Radøy, med bakgrunn som NRK-journalist, har både bodd og arbeidet på Sri Lanka. Gjennom flere år har han reist rundt og besøkt hele øya. I boken skildrer han inntrykk og samtaler med folk fra alle etniske grupper og samfunnslag som han har truffet på reisene sine. Boken er dermed blitt en blanding av historie og reiseskildring, noe som fungerer utmerket.

For en som ikke har altfor stor kunnskap om konflikten mellom singalesere og tamiler, er det interessant å merke seg at mye tyder på at den kan føres tilbake til et ønske fra singaleserne om å beholde privilegier i en statsstyrt økonomi:

I flere år hadde viktige deler av næringslivet vært beskyttet mot konkurranse. Grupper av singalesiske forretningsfolk, bedriftseiere og finansfolk hadde tjent seg rike i en skjermet økonomi. Når reguleringene forsvant på 70-tallet, følte disse seg truet av et økende antall konkurransedyktige tamilske foretak. […] disse pressede gruppene ventet på en gylden anledning til å sette tamilene på plass.” (s.22)

Konflikten viser seg imidlertid å være mye mer komplisert enn bare singalesere mot tamiler. Mens LTTE (de tamilske tigrene) lå i krig med den sri-lankiske regjeringen, overførte for eksempel den samme regjeringen penger og våpen til LTTE for at disse skulle kaste ut indiske styrker som var kommet for å opprette ro og orden i tamilske områder! Det er veldig mange konfliktlinjer på Sri Lanka, men samtidig overraskende lite ”etnisk hat” mellom gruppene. Mangfoldet kommer glimrende frem gjennom alle samtalene Radøy har med folk fra ulike samfunnslag.

Ellers er det utrolig interessant å registrere hvor oppdatert nesten samtlige innbyggere er på den norske fredsmeglingen, og hvor sterke meninger den fremprovoserer. Erik Solheim ser ut til å være nesten unisont hatet blant singalesere, men rimelig populær blant tamiler.

I tillegg til det politiske er boken også en reiseskildring med introduksjon til Sri Lankas kultur og historie. Radøy besøker praktisk talt hele Sri Lanka, helt fra Adam’s Peak med Buddhas angivelige fotavtrykk, Kandy med Buddhas tann og landets første hovedstad Anuradhapura. Det virker åpenbart for meg at Sri Lanka har enormt mye av interesse for turister og bør ha potensial til å bli et langt mer populært reisemål enn det er i dag. Dette avhenger imidlertid mye av hvordan den politiske situasjonen utvikler seg.

Det er kanskje litt uflaks at boken kommer ut kort tid før borgerkrigen ble vunnet av regjeringsstyrkene. Med litt senere utgivelse, ville Radøy hatt bedre grunnlag for å oppsummere situasjonen og antyde hvordan veien kommer til å bli videre. Det blir spennende å se om det nå kan bli langvarig fred på Sri Lanka.

”Reiser på Sri Lanka” er en bok man definitivt blir klokere av å lese og den vil nok gjøre mange lesere nysgjerrige på Sri Lanka som reisemål. Språklig sett er den dessuten glimrende skrevet og er en absolutt fryd å lese.


Del denne bokanmeldelsen på:
Forfattere: