Kategorier:
Søk i anmeldelsene
Månedsarkiv:
Et mord i Kongo av Morten A. Strøknes
Ingen løsning på mysteriet, men uansett spennende lesning.
Av Jan Arild Teland, 28. Desember 2010, kl. 18.09

Tittel: Et mord i Kongo
Forfatter: Morten A. Strøknes
Utgitt: 2010
ISBN: 9788205398962
Språk: Bokmål
Sider: 305
Forlag: Gyldendal

Et mord i KongoFlere millioner mennesker har blitt drept pga. krig i Den demokratiske republikken Kongo uten at dette har ført til de store overskriftene i norske presse (eller noen omtale i det hele tatt), men etter at Tjostolv Moland og Joshua French ble arrestert og dømt til døden for mord, har den norske medieinteressen vært enorm. Gjennom live oppdatering fra rettssalen og et utall reportasjer har nordmenn blitt introdusert for det kongolesiske samfunnet og rettsvesenet i praksis. De fleste sitter sannsynligvis igjen med et heller negativt inntrykk.

Til tross for den omfattende mediedekningen er det fremdeles uklart hva som skjedde da Abedi Kasongo, sjåføren til Moland og French, ble drept. Og hva drev egentlig nordmennene med i Kongo? Mange teorier har svirret i media, men ingen andre enn de selv vet svaret. Forfatteren Morten A. Strøknes reiser imidlertid til Kongo for å gå bak mediedekningen, grave frem nye opplysninger og prøve å danne seg et bilde av hva som har foregått før, under og etter den skjebnesvangre dagen. I boken ”Et mord i Kongo” skildrer han erfaringene sine fra Kongo og prøver å sette det hele inn i et større perspektiv.

Strøknes gjør en omfattende jobb med å følge forskjellige spor. Han besøker Moland og French i fengselet nesten daglig, prøver å snakke med alle involverte, bor på samme hotell som nordmennene, følger reiseruten deres og besøker pygmeer i jungelen. Mysteriet lar seg imidlertid ikke løse så lett. Selv om de viktigste bitene i puslespillet altså fremdeles mangler gjør Strøknes en god jobb med å presentere hendelsesforløpet slik at det virker mer konsistent enn det fragmenterte inntrykket man har fått av de mange, til tider selvmotsigende, reportasjene i media. Strøknes maler et relativt sympatisk bilde av Moland og French, selv om han er skeptisk til enkelte deler av deres forklaring. Han har sine anelser om hvilke av aktørene som er pålitelige og hvem man ikke kan stole på, men alle teoriene han fremsetter, inneholder alle klare svakheter, noe han selv innser.

Så dersom man utelukkende leser boken i håp om å finne et endelig svar, vil man bli skuffet. Boken har imidlertid betydning langt utover å skildre historien til Moland og French. Gjennom Strøknes sine bestrebelser får vi innsikt i et samfunn som i stor grad har brutt sammen og hvor offentlige kontorer og tjenestemenn bare eksisterer for å presse penger fra folk. Kongoleserne virker generelt apatiske og har nok med å overleve fra dag til dag. De mer oppegående, som kunne tenkes å ha ambisjoner om tenke langsiktig for å forbedre livet sitt, gjør svært lite i praksis for å faktisk avstedkomme en forbedring. Strøknes ser tilbake på Kongos tragiske historie for å finne eventuelle forklaringer på hvordan et helt samfunnet kan bli så totalt ødelagt.

Boken er dessuten svært velskrevet og spennende å lese. Det viser seg å ikke være helt risikofritt for Strøknes å grave i omstendighetene rundt den aktuelle saken. Han unngår så vidt å bli arrestert for forsøk på å ”påvirke vitnene”, men hjelperen hans Augustin er ikke like heldig. Strøknes må dermed bruke mye tid på å få Augustin løslatt og får oppleve i praksis hvor vilkårlig og korrupt det kongolesiske rettsvesenet er.

I skrivende stund sitter Moland og French fremdeles fengslet i Kisangani, men det er snakk om en soningsoverføring til Norge. Den norske staten står her over et vanskelig problem. Hvis de faktisk skal sone i et norsk fengsel etter utleveringen, basert på de farseaktige rettssakene i Kongo, kan ikke Norge lenger kalle seg en rettsstat. Samtidig er det problematisk og kan skape farlig presedens å bryte en inngått avtale med et annet land. Hvis Moland og French skulle slippe fri, vil vi helt sikkert snart få deres versjon av hendelsesforløpet i bokform. Inntil dette eventuelt skjer er ”Et mord i Kongo” helt klart det beste som er skrevet om saken.


Del denne bokanmeldelsen på:
Forfattere: