Kategorier:
Søk i anmeldelsene
Månedsarkiv:
Svarte får av Gunnar Staalesen
Hva har en narkoman jentes forsvinning, og en sør-afrikaners oppholdstillatelse til felles?
Av Øyvind Sommerstad, 19. August 2011, kl. 7.38

Tittel: Svarte får
Forfatter: Gunnar Staalesen
Sider: 245
ISBN: 9788205415775
Utgitt: 1988/2011
Språk: Bokmål
Forlag: Gyldendal

Svarte får

Forfatteren Gunnar Staalesen er nærmere beskrevet i min tidligere anmeldelse om Varg Veum i boken Vi skal arve vinden.

Boken “Svarte får” var i utgangspunktet et filmmanuskript som Staalesen skrev sammen med Inge Tenvik i 1988. “Svarte får” er en spennende Varg Veum bok som nylig har blitt filmatisert.

Handlingen i boken foregår også denne gang i Bergenstraktene, hvor både Fløibanen og Akvariet er involvert. Privatetterforsker Varg Veum har denne gang blitt involvert i 2 krimsaker.

Den ene saken er Siren Søvåg, som har forsvunnet i byens narkomiljø, og den andre saken er Alexander Latoor - en svart sørafrikaner. Alexander Latoor har mistet oppholdstillatelsen sin, og vil bli kastet ut av landet i løpet av de nærmeste dagene. Varg Veum begynner å grave i disse sakene og ser at de på et merkverdig vis krysses.

Boken inneholder mange sammenligninger og metaforer. Til tider synes jeg at metaforene tar litt av, og muligens noe unødvendige. Dette fører at til at lesingen stopper litt opp. Men Gunnar Staalesen har et svært godt ordforråd, og tar seg allikevel fint inn igjen med sitt levende og engasjerende språk. Det virker som om hver eneste setning i boken er nøye tenkt i gjennom, og det står derfor mye mellom linjene.

Jeg har ikke fått sett filmen ennå. En del av kommentarene i boken er både lunefulle og morsomme, og vil trolig passe fint inn i rollene til Varg Veum, førstebetjent Dankert Muus og de andre karakterene i filmen. Rollefigurene blir utførlig beskrevet. Jeg gleder meg til å se filmen.

Boken handler om mordbranner, svindel og pengebegjær. Totalt sett synes jeg boken var spennende, og passer perfekt inn i den kjente serien om privatetterforsker Varg Veum.


Del denne bokanmeldelsen på:
Forfattere: