Kategorier:
Søk i anmeldelsene
Månedsarkiv:
Sandslott og flodbølger av Eirik Grude Flekkøy
Bra populærvitenskapelig bok
Av Jan Arild Teland, 26. November 2008, kl. 21.37

Tittel: Sandslott og flodbølger
Forfatter: Eirik Grude Flekkøy
Utgitt: 2006
Forlag: Cappelen
Språk: Bokmål
ISBN: 9788202256715
Antall sider: 148

Sandslott og flodbølgerBokavisen har tidligere anmeldt de to glimrende bøkene til Leif Wedøe (”Hvorfor faller ikke skyene ned?”, se anmeldelse og ”Hvor fort går bølgene?”, se anmeldelse), hvor han systematisk tar for seg forskjellige hverdagslige fenomener og gir dem en (relativt) enkel fysisk forklaring. ”Sandslott og flodbølger” av Eirik Grude Flekkøy er en bok i samme sjangeren, og selv om den allerede er to år gammel, vil den være av stor interesse for folk med ønske om å forstå naturen rundt seg.

Formålet med boken er altså å gi innsikt i fysikkens lover og spesielt hvordan disse legger grunnlaget for en rekke fenomener som vi kan observere til daglig. Hvorfor er for eksempel himmelen blå, men solnedgangen rød? Hvorfor kan man bygge sandslott når verken vann eller sand kleber? Hva kommer tidevannet av?

Tematisk er det mye som er felles med bøkene til Leif Wedøe, men de to forfatterne har bygget opp bøkene ganske forskjellig. Wedøes bøker er arrangert som en rekke spørsmål med tilhørende svar. ”Sandslott og flodbølger” har derimot en mer filosofisk stil. Hvert av de ni kapitlene begynner gjerne med et konkret problem, men basert på dette dukker det typisk opp nye tilhørende spørsmål som Flekkøy prøver å gi en forklaring på.

I tillegg til forklaringen på konkrete fenomener har Flekkøy også tatt med noen mer filosofiske kapitler. Blant annet forteller han om determinisme, kaos og vår evne til forutsi fremtiden, samt hvordan vitenskapen fungerer. Teksten inneholder forøvrig en del spørsmål (med fasit bak i boken) som er nyttige for å tenke gjennom stoffet og øke forståelsen sin.

Boken har undertittelen ”Den fantastiske fysikken omkring oss” og som leser er man aldri i tvil om at Flekkøy er begeistret for faget sitt. Det er fascinerende at relativt enkle grunnleggende naturlover kan gi opphav til en så mangfoldig og kompleks verden. Men selv om de grunnleggende ligningene er enkle, kan mange dagligdagse fenomen allikevel være ekstremt vanskelige å forklare. Ved å lese ”Sandslott og flodbølger” og bøkene til Leif Wedøe, vil man imidlertid komme et stort skritt nærmere i å forstå hvordan naturen virker.


Del denne bokanmeldelsen på:
Forfattere: