Kategorier:
Søk i anmeldelsene
Månedsarkiv:
Glimt fra Sierra Leone av Jan Sæterli
Grei skildring av dagliglivet i Sierra Leone
Av Jan Arild Teland, 14. November 2009, kl. 20.13

Tittel: Glimt fra Sierra Leone
Forfatter: Jan Sæterli
Utgitt: 2009
ISBN: 9788281121355
Språk: Bokmål
Sider: 211
Forlag: Forlaget Norske Bøker

Glimt fra Sierra LeoneSierra Leone har ikke vært i nyhetsbildet i Norge i de senere årene. Det er forsåvidt en god ting da det indikerer at det i hvert fall ikke foregår noen spesiell elendighet der for tiden. Landet er nok mest kjent for å ha blitt herjet av en usedvanlig brutal borgerkrig i perioden 1991-2002. Krigen hadde et stort innslag av barnesoldater og overgrep mot sivile var dagligdags, noe som resulterte i at en betydelig andel av befolkningen i dag lever med avkappede armer. Etter freden i 2002 har det imidlertid vært relativt fredelig og i 2007 klarte man til og med å avvikle et rimelig rettferdig valg.

Bokavisen har tidligere anmeldt En bedre dag i morgen (se anmeldelse) av Ishmael Beah, hvor den tidligere barnesoldaten forteller sin historie. I ”Glimt fra Sierra Leone” av Jan Sæterli får vi derimot oppleve landet fra en nordmanns synsvinkel. Sæterli har besøkt landet flere ganger, stort sett på oppdrag fra Plan Norge. I boken er imidlertid hovedvekten lagt på et par måneders opphold i 2007, hvor han jobbet som frivillig, ulønnet lærer på en ungdomsskole i Moyamba, en mindre by noen timers kjøring fra hovedstaden Freetown.

Boken er hovedsaklig bygget opp som en dagbok, men har også en del innslag med skildringer av forskjellige menneskeskjebner og tilbakeblikk til Sæterlis tidligere besøk. I det store og hele skjer det ikke så mye dramatisk den tiden Sæterli er i Sierra Leone, noe som sikkert er like greit. Men, det er selvsagt nok av utfordringer i hverdagen. Elektrisitetsforsyningen er langt fra pålitelig, det faglige nivået hos elevene er lavt og skulk er et stort problem. Sæterli prøver å dra i gang en satsning på et skolekor, men som så mange andre ting i Afrika, er dette ikke så lett som man skulle tro.

I tillegg inneholder boken en meget kort oppsummering av Sierra Leones historie og utfordringene fremover. Sæterli har også tatt med noen svart-hvitt bilder men disse er dessverre blitt ganske mørke og relativt utydelige. Interessant nok har Sæterli viet et kapittel med praktisk informasjon til folk som ønsker å besøke Sierra Leone som turist. Dette er nok foreløpig for helt spesielt interesserte, da turistinfrastrukturen er meget dårlig utbygd, men på lang sikt har landet helt klart et potensiale her. Sierra Leone har blant annet meget flotte strender.

”Glimt fra Sierra Leone” er i grunnen en svært passende tittel på denne boken. Totalt sett er den ikke litteratur i verdensklasse, men den gir absolutt et fint innblikk i dagliglivet i et krigsherjet land som nå forsøker å se fremover.


Del denne bokanmeldelsen på:
Forfattere: