Kategorier:
Søk i anmeldelsene
Månedsarkiv:
Pilegrimsliv av Hans-Erik Lindström
Mest for religiøse pilegrimer
Av Jan Arild Teland, 21. Mars 2009, kl. 16.14

Tittel: Pilegrimsliv
Forfatter: Hans-Erik Lindström
Utgitt: 2007
ISBN: 9788254310731
Språk: Bokmål
Sider: 143
Forlag: Verbum

PilegrimslivPilegrimsvandring er populært som aldri før, noe som også reflekteres i antallet bokutgivelser om temaet. Tidligere har Bokavisen anmeldt de utmerkede bøkene Vandring i åpent landskap (les anmeldelsen) og Pilegrimsleden til Santiago de Compostela (les anmeldelsen) som imidlertid først og fremst dreier seg om kultur, historie og praktiske råd i forbindelse med pilegrimsvandring til Santiago de Compostela.

Hans-Erik Lindström har et mer generelt perspektiv i sin bok ”Pilegrimsliv – en håndbok for vandrere”. Fokuset er først og fremst på pilegrimens ”indre vandring” og tar ikke utgangspunkt i noen bestemt pilegrimsrute. Lindström ser pilegrimsvandring nærmest utelukkende som et religiøst fenomen, noe boken bærer preg av.

Formålet med boken er å gi leseren en innføring i pilegrimstradisjonen og pilegrimsteologien. Lindström benytter seg av syv nøkkelord som han mener beskriver det essentielle i pilegrimens sjel og identitet: langsomhet, frihet, enkelhet, bekymringsløshet, stillhet, deling og åndelighet. Hoveddelen av boken dreier seg om å beskrive disse ”nøklene” nærmere og knytte dem opp mot symboler for pilegrimen. For hver nøkkel hører det også med en passende tekst, dikt og salme.

Sammenhengen mellom ”indre” og ”ytre” vandring går som en tråd gjennom hele boken. Lindström oppsummerer med at ”Pilegrim er den som har lært seg å se det indre landskapet bakenfor det ytre, og som vet hvordan det er å leve i verden, men ikke av den." (s. 81).

Totalt sett er dette helt sikkert en interessant bok for religiøse pilegrimer. Mer ”sekulære” pilegrimer (et uttrykk som Lindström neppe anerkjenner) vil imidlertid ha større glede av de to bøkene nevnt tidligere i anmeldelsen.


Del denne bokanmeldelsen på:
Forfattere: