Kategorier:
Søk i anmeldelsene
Månedsarkiv:
Den gode ektemann av Alexander McCall Smith
Nok en kvalitetsroman om Damenes detektivbyrå nr. 1.
Av Jan Arild Teland, 4. November 2010, kl. 21.58

Tittel: Den gode ektemann
Forfatter: Alexander McCall Smith
Oversetter: Toril Hanssen
Utgitt: 2009
ISBN: 978820227825
Språk: Bokmål
Sider: 217
Forlag: Cappelen Damm

Den gode ektemann”Den gode ektemann” er den åttende boken i serien om Mma Ramotswe og hennes Damenes detektivbyrå
nr. 1. For de uinnvidde, så utspiller handlingen seg i Botswana i sørlige Afrika og dreier seg først og fremst om dagliglivet til Botswanas første kvinnelige detektiv og personene rundt henne.

Til tross for at virksomheten til detektivbyrået står sentralt i fortellingen, så er det sjelden de helt store kriminalsakene som etterforskes. Denne gangen får Mma Ramotswe blant annet problemer ved at hennes sekretær Mma Makutsi sier opp og ektemannen hennes JLB Matekoni får prøve seg som detektiv.

Bokavisen har tidligere gitt svært positive anmeldelser av de tidligere bøkene i serien (Livets godteskap, Damer med hjerterom og Blå sko og lykke). McCall Smith har klart det kunststykket å få hele serien til å holde jevnt høy kvalitet, noe han viderefører med ”Den gode ektemann”. Bøkene er på mange måter svært like, med sakte karakteroppbygging og fokus på store og små hendelser i dagliglivet. Dette kunne ha vært et svakhetstegn hvis ikke det hadde vært så utrolig bra gjennomført. Men hvorfor forandre på en resept som åpenbart virker?

Det føles derfor nesten overflødig å skrive så mye mer om denne boken. I likhet med resten av serien er den veldig trivelig lesning, som man fort kan risikere å bli i godt humør av. Dersom man likte de andre bøkene, liker man helt sikkert denne også, og hvis man ikke allerede er kjent med serien er denne boken en bra begynnelse.


Del denne bokanmeldelsen på:
Forfattere: